NFC Özelliği; Dijitalleşen dünyamızla birlikte yeniden şekillenen tüketici davranışları ve ihtiyaçlar, birçok teknolojik yeniliği hayatımızın olmazsa olmazları arasına dahil ediyor. Mobil teknolojilerin hızla gelişmesiyle birlikte, günlük yaşantımızda ve iş hayatındaki birçok işlemi cebimizdeki veya çantamızdaki mobil cihazlarla gerçekleştirebiliyoruz.

Mobil teknolojiler arasında yer alan NFC Özelliği; tüketicilerin en çok kullandığı ve son yıllarda önemi daha da artan özellikler arasında yer alıyor. NFC, İngilizce de Near Field Communication kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Mobil cihazlardan ya da laptoplarda, kablosuz veri aktarımını sağlayan teknolojidir. Türkçe karşılığı ise Yakın Alan İletişimi olarak tercüme edilebilir.

NFC Özelliği ve Finansal Teknolojiler

NFC teknolojisi; pandemi süreciyle birlikte önemi artan temassız işlemlerde en çok kullanılan mobil özellik olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle finansal teknolojiler, online bankacılık ve mobil ödeme teknolojileri NFC özelliğinin parlamasına yardımcı oldu.

NFC ile özellikle kartlı ödemelerde, banka ya da kredi kartları olmadan işlem yapılabilmesini olanaklı kılıyor. Tüketicilerin akıllı telefonlarını, tabletlerini kredi kartı ya da banka kartı olarak kullanabilmesine olanak sağlar. Ayrıca işletmelerin tahsilatlarda cep telefonlarını POS cihazına dönüştürerek temassız kredi kartlarından ödeme alabilmesi cihazların NFC özellikleri sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

NFC Özelliği Nasıl Çalışıyor?

İlk olarak Android işletim sistemiyle çalışan ve desteklenen cihazlarda bulunmaktaydı. Daha sonra NFC özelliği iPhone 11 ile birlikte Apple tarafından da kullanılmaya başlandı. Kısacası, NFC teknolojisinin popülaritesinin artmasıyla birlikte günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok mobil cihazda NFC teknolojisine yer veriliyor.

NFC özelliğinin çalıştırılması her cihaza göre farklılık gösterebiliyor. Ancak genel itibariyle ana ekranın üzerindeki kayan kısa yol penceresinde NFC özelliğini aktif hale getiren butona varsayılan olarak yer veriliyor ya da sonrasında bu alana eklenebiliyor. Ayrıca telefonların ayarlar bölümündeki bağlantı ya da paylaşım kategorilerinin altında NFC bölümü yer alıyor.

NFC ile BlueTooth Özelliği Arasındaki Farklar Nedir?

Günümüzde finansal teknolojilerde çok sık kullanılmaktadır. Ayrıca NFC özelliği ile cihazlar arasında fotoğraf, dosya gibi veri transferi yapılabiliyor. Mobil cihazlarda ilk kablosuz veri transferi özelliklerinden bir olan ve cihazlarda yaygın olarak kullanılan Bluetooth ile NFC arasında en temel fark mesafedir. Cihazlara göre farklılık göstermekle birlikte Bluetooth ile veri transferi için mesafe 10 metreye kadar çıkmaktadır. NFC teknolojisinde bu mesafe en fazla 5 cm’dir.

NFC teknolojisini kısa mesafede çalışıyor olması birtakım avantajları da beraberinde getiriyor. Bunların başında ise daha az enerji tüketimi ve güvenlik avantajı sayılabilir. Yine NFC özelliği kullanılmadığı zamanlarda pasif halde kalması da pil tüketimi ve güvenliğe katkı sağlar.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish