Dünya gündemi baş döndürücü bir hızla değişirken finansal piyasalar ise mevcut gelişmeler ışığında kendine has gündemiyle hareket ediyor. 2024 yılında dünyanın merakla beklediği konuların başında gelen ABD’de Başkanlık seçimleri ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor. Seçimlerin yanı sıra dünyada devam eden savaşlar ve savaşlara bağlı olarak dalgalanan enerji ve gıda enflasyonu 2024 yılında küresel ekonomi açısından belirleyici olacak. Sermaye piyasalarında ise yatırımcıların gözü kulağı ABD’den gelecek olan faiz indirimlerinde olacak. Fed ile birlikte Avrupa, Asya ekonomilerinde faiz kararları 2024’ün ajandasının en önemli maddelerini oluşturuyor.

2024’de Gündem Faiz indirimleri: Gözler Merkez Bankalarında 

Küresel ekonomide 2024 yılı trendlerinin başında merkez bankalarının faiz kararları yer alıyor. 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile mücadele ederken uygulanan politikaların sancılarının yaşandığı 2022 ve 2023 yıllarının ardından 2024, faiz indirimleri yılı olarak kabul ediliyor. Pandemi sonrası enflasyon riskine rağmen piyasaya sunulan aşırı likidite ile artan fiyatları dizginleyen ekonomi yönetimleri, şimdide sıkı politikaların büyümeyi tehdit etmemesi için faizleri düşürmeye hazırlanıyor. 

Ne olmuştu?

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), başta olmak üzere gibi küresel ekonomide söz sahibi ülkelerin merkez bankaları, pandemi nedeniyle durma noktasına gelen ekonomileri canlandırmak peş peşe faiz indirimlerine gitmişti. 2020 yılında ilkbahar yaz aylarında gelen faiz indirimlerinin etkisiyle piyasalarda likidite bolluğu yaşanmaya başlandı ve bu süreci takiben enflasyon oranları hızla yükselmeye başladı. 2021-2022 yıllarında ABD ve Avrupa’da enflasyon oranları 20-30 yıllık tarihi seviyelerine kadar ulaşırken pandemi etkilerini bol parayla alt etmeye çalışmanın faturası çıkmış oldu. Küresel ekonomide yeni sorun olan enflasyona karşı yine devreye giren merkez bankaları, bu kez de arka arkaya faizleri yükseltmeye başladı. 2022-2023 yıllarının neredeyse tamamı, tüm gelişmiş ülkelerde hızlı faiz artışlarıyla geçti. 

Her hamlesi piyasalar için yol gösterici olan Fed, 2020 Ocak ayında %1,75 seviyesindeki politika faizini mart ayında radikal bir kararla %0,25’e indirilmişti. Neredeyse 2 yıllık süper düşük enflasyon süreci 2022 Ocak ayında başlayan faiz artışlarıyla son buldu. 2022’ye yüzde 0,25 ile başlayan ABD politika faizi 2022 yılını 8 toplantıda 7 artışla yüzde 4,50’de tamamladı.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish