Krediler Türkiye’deki finansal düzende çok önemli bir yer tutuyor. Bankacılık sektörünün piyasaya sunduğu kredi türleri, bireylerin tüm ihtiyaçlarını karşılar niteliklere sahip olduğu gibi bankaların en önemli ürün ve  gelir kalemlerinin başında geliyor. Diğer taraftan, kredi skorları ise krediler söz konusu olduğunda gerek krediyi veren bankalar, gerekse bu kredileri kullanan tüketiciler için en kritik husus ve ‘kredi skorumu nasıl artırabilirim‘ sorusu tüketicilerin yanıtını en çok aradığı sorular arasında yer alıyor.

Kredi skoru nedir?

Kredi skoru, tüketicilerin Türkiye’deki bankacılık sistemindeki finansal faaliyetleri üzerinden matematiksel ve istatiksel yöntemlerle oluşturulan bir tür derecelendirme sistemidir. Genellikle, tüketicilerin kredi ve kredi kartlarını kullanırken ödeme davranışları, kredi kullanım tutarları, adetleri, kaç bankayla ve ne sıklıkla çalıştıkları gibi kriterler üzerinden hesaplanıyor. 

Kendi müşterilerine özel skorlama sistemini tercih eden ya da Kredi Kayıt Bürosu verileri ile kendi verilerini bir arada kullanan bankalar ve finansal kuruluşlar da bulunuyor. Yani özetle, ne kadar kredi kullanabileceğiniz, hangi vadede ve hangi tutarlarda geri ödeyebileceğiniz hususlarında kredi skoru çok büyük önem taşıyor.

Kredi skoru neden düşer ve kredi skoru nasıl artırılır?

‘Kredi skoru nasıl yükseltilir?’ ve ‘kredi skoru neden düşer?’ sorularını yanıtlamadan önce; Kredi Bürolarının oluşturduğu kredi skorlarının, her banka ve finansal kurumun kendileri için geliştirdikleri modellerden farklı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Kredi bürolarının geliştirilen modellere kıyasla, ülkedeki kredi müşterilerinin profilini yansıtıyor olması ve kredi skoruna en önemli katkılarından birinin ise müşterilerin ülke geneliyle kıyaslandığında risk seviyelerinin ne durumda olduğunu gösteriyor olmasıdır. Bu bağlamda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından paylaşılan kredi skorlama sisteminin matematiksel formülü ve hesaplama yönteminin açık bir şekilde paylaşılmadığını da ayrıca belirtmek isteriz. Kredi Kayıt Bürosu nezdinde bu sistemi bireysel kullanıcıların da bilgisine açan Findeks platformu, sadece formüldeki değişkenlerin dönemsel olarak değişebilen ağırlıklarını açıklıyor.

Kredi skorunu oluşturan kurumlar ve bankalar, kredi skorunun nasıl yükseltilebileceğine dair önerilerde ve düşmemesi için neler yapılmasına dair tavsiyelerde bulunuyor.

Bankacılık sisteminde oturmuş olan kredi skorlama sistemine dair, yıllardır oluşan tüketici davranışları ve kurumların tavsiyelerine göre kredi skorunun yükselmesi için yapılması gerekenleri birkaç maddede özetleyelim.

  •  Öncelikle kullanılan kredilerin sayısının ve toplam tutarların aylık gelirinize oranı önemli bir değişken olarak karşımıza çıkıyor. Kanunlar, kredi kartı için kişilerin gelirinin belirli bir oranının üzerine çıkmasına izin verilmiyor. Burada kullanılan her kredi ve toplam krediler bazında, bu kredilerin ödendiği tutarlar üzerinden bir borçluluk oranı hesaplanıyor. Bu oranın yüksekliği kredi skorunun düşürüyor.
  •  Kredi adediniz ya da kullandığınız toplam kredi tutarı yüksek olsa bile kişinin kredi taksitlerini ödeme düzeni bir diğer önemli kriter. Yani, aldığınız kredileri tam gününde ödemeniz gerekiyor. Olası bir gecikme durumunda ise kredi taksitinin ödenmediği dönem hatta gün sayısı arttıkça kredi skorunuz haliyle düşüyor.
  • Kredi skorunun yükselmesi için en ideal davranışlar; alınan kredilerin tam gününde ödenmesi, kullanılan kredi tutarın ve adedin optimum seviyelerde tutulması olarak özetleyebiliriz.
  • Kredi kartları ve avans hesaplar(KMH) kredi skoruna etki eden bir başka unsurdur. Kredi skorunun yükselmesi ya da düşmemesi için kredi kartı ve avans kredi hesaplarınızın kullanım oranı izleniyor. Genellikle bu limitlerinizin her birinde yüzde 80’inden fazlasının kullanılmış olmaması kredi skorunuza olumlu yansıyor.

Kredim ile özgün ve yenilikçi kredi skor sistemi geliyor

Türkiye’de banka müşterisi olmayan kullanıcılar için de kredili alışveriş imkanı tanıyan Kredim, diğer finansal kuruluşların limit tahsis etmekten çekindiği kitlenin ihtiyaçlarına erişimlerini kolaylaştırıyor. Yenilikçi, şeffaf ve adil kredi skorlama sistemine sahip olan Kredim sayesinde, kullanıcılar artık kredi kartlarında olduğu gibi tek bir limite bağımlı kalmadan, çoklu limitle ihtiyaçlarını ertelemeden karşılayabiliyor.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish