Şimdi Al Sonra Öde hizmeti, İngilizce ifadesiyle Buy Now Pay Later (BNPL), son dönemde dünya genelinde en popüler ödeme yöntemleri arasında yer alıyor. Türkiye’de yıllar içerisinde edinilen kullanıcı deneyimleri neticesinde kredi kartı kullanımı ve kredi kartlarına taksit seçenekleri yaygın olduğu için anlaşılması biraz zor olabilir. Hemen Al Sonra Öde yöntemi, aslında en basit tanımıyla bir tür taksitli alışveriş olarak ifade edilebilir.

Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) Nedir?

Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) nasıl işler ve kullanıcılar için hangi avantajları var? tüm bu sorularınızı biraz daha detaylandıralım. İlk olarak, Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) özelliğinin genellikle online alışverişlerde kullanıldığını söyleyelim.

Bir e-ticaret platformundan yapılan alışverişin ardından sunulan ödeme yöntemleri arasında karşımıza çıkıyor. Bu bölüme tıkladığında e-ticaret platformunun çalıştığı Alışveriş Kredisi (buy now pay later) hizmeti veren kuruluşun menüsüyle karşılaşıyorsun. Açılan sayfada o ödeme kuruluşuna üye olduktan sonra alışverişini genellikle vade farksız olarak, farklı vadelerde taksitlendirebiliyorsun. Vade süresi ve faiz opsiyonlarının; firmalara, ülkelere, platformlara göre değişebildiğini de hatırlatalım. Son dönemde ödeme kuruluşları bu yöntemle haftalık taksit seçeneği bile sunabiliyor.

Şimdi Al Sonra Öde Özelliği Nasıl Çalışıyor?

En basit anlatımla, alışveriş esnasında bu seçenek kullanıldığında çıkan ödemen gerek faturayı ‘Şimdi Al Sonra Öde’ hizmeti veren kuruluş, e-ticaret platformuna senin adına yapıyor. Sonraki taksit ödemelerini ödeme şirketine gerçekleştiriyorsun.

Ödemeler, uygulama içerisine eklediğin kredi kartı, banka kartından zamanı geldiğinde otomatik olarak yapılıyor. ‘Alışveriş Kredisi (BNPL) özelliği sunan firmalar nereden para kazanıyor?’ sorusu akıllara gelmiştir.

Bu firmalar, entegre oldukları e-ticaret platformlarını kendi uygulamaları içerisinde kullanıcılara sunuyor. Böylece, e-ticaret platformları karşısında elde ettikleri pazarlama gücü üzerinden geliştirilen anlaşmalar, Buy Now Pay Later yönteminde gelir modelinin en önemli parçasını oluşturuyor.

Hemen Al Sonra Öde (BNPL) küresel pazar büyüklüğü 50 milyar doları aştıBlog yazımıza göz atabilirsiniz.

Dünyada Hemen Al Sonra Öde Örnekleri

Küresel çapta geniş yankı bulan Şimdi Al Sonra Öde sistemi, kendi dünya devlerini yaratmış durumda. Avrupa’da ödeme platformunun en güçlü temsilcisi Klarna ile yaygınlaşan Buy Now Pay Later sisteminin ABD’deki en güçlü temsilcileri arasında Affirm, Splitit, Afterpay gibi fintech’ler ön plana çıkıyor. Hemen Al Sonra Öde platformlarının en büyük destekçileri olarak ise e-ticaret devi Amazon ve perakende devi IKEA’nın yanı sıra ödeme sistemlerinin güçlü oyuncuları Visa, Mastercard, Amerikan Express gibi şirketler yer alıyor.

Türkiye’de Hemen Al Sonra Öde Örnekleri

Türkiye’de yıllardır işleyen mevcut finansal düzen ve toplumun finansal davranış modelinde krediler ve kredi kartları, dünyada BNPL platformlarının yaptığı işi karşılar nitelikte. Ancak son yıllarda fintech ekosisteminin gelişimi, bankaların kredilerle sağladığı imkânların yerini almaya aday. Genellikle otomobil, konut gibi büyük meblağlardaki alımlarda krediler yaygınlığını korusa da alışveriş kredisi olarak bilinen küçük tutarlı işlemlerde mikro kredilerin adedi ve tutarları da artıyor. E-ticaretle birlikte evrilen alışveriş türleri, mobil cihazların kullanımının yaygınlaşması ve ödeme platformlarının yeteneklerinin artması, Hemen Al Sonra Öde sisteminin Türkiye’de uygulanabilirliğini destekliyor.

Şimdi Al Sonra Öde Sisteminden Daha Yeteneklisi; Kredim

Banka müşterisi olmayan ve anında kredili alışveriş yapmak isteyen tüketiciler için geliştirilen Kredim; Türkiye’deki ilk hemen al sonra öde (bnpl) platformları arasında yer alıyor. Kredim dünyadaki uygulamalarına göre, Hemen Al Sonra Öde sisteminin daha gelişmiş bir versiyonudur. Kullanıcılarına alışverişlerini kendi ritminde ödemesini sağlıyor. Kredim, geliştirdiği skorlama sistemi sayesinde ödemelerde kredi ve kredi kartları kadar kullanışlıdır. Hatta kredim skorlama sistemi çok daha yetenekli ve farklı bir deneyim sunar.

Şimdi Al Sonra Öde Seçenekleri Nelerdir? Hemen Al Sonra Öde Sistemi Nedir

Şimdi Al, Sonra Öde Seçenekleri Nelerdir?

Maaşında Öde

Maaş günü ödeme seçeneği debit kartlarını sisteme saklayan müşteriler sunulan bir özelliktir.  Maaşında öde seçeneği ile örneğin; kullanıcı ayın 5’inde alışveriş yaptı ve maaşını ayın 30’unda alıyor.

Böylelikle ayın 5’inde aldığı krediyi 25 gün sonra TURK Finansman A.Ş hesaplarına ödeyecek. Faiz yok. İşlem ücreti yok. Gizli bir ücret ya da komisyon da yok.

Kullanıcı aldığı krediyi maaş gününde ödemez ise gecikme faizi öder. Gecikme faizi ise krediyi aldığı günden itibaren geçen gün sayısına göre hesaplanır. Gecikme faizi kullandığı kredi tutarının üzerine eklenerek hesaplanır.

30 Gün Sonra Öde

30 Gün Sonra Öde seçeneğinde; kullanıcı kredisini kullandığı tarihten 30 gün sonra TURK Finansman A.Ş. hesaplarına öder. Faiz yok. İşlem ücreti yok. Gizli bir ücret ya da komisyon yok.

Ama kullanıcı aldığı krediyi 30 sonra gününde ödemez ise gecikme faizi öder. Gecikme faizi kredisini aldığı günden itibaren geçen gün sayısına göre hesaplanır.

36 Aya Varan Taksitle Öde

Kredim’de müşterilere sektöre göre değişen limitler tanımlanır. Taksit işlemlerinde faiz oranları üye işyerine göre farklılık gösterebilir. Gecikme faizi her seçenekte olduğu gibi burada da uygulanmaktadır.

Kredi kartı Limitin Düşmeden Öde

Kullanıcılar kredi kartını Kredim hesabına tanımlar ve taksitli alışveriş işlemlerine limitlere takılmadan devam edebilir. Alışveriş işleminde seçilen taksit tutarı kadar her ay kredi kartı limitinden çekim gerçekleşir.

Örneğin, kullanıcı 6 Bin TL alışveriş yaptı ve 6 taksit seçti. 6 bin TL’lik tutar kredi kartından düşülmez. Her ay aylık taksit tutarı olan 1000 TL kredi kartından tahsil edilir. Böylelikle müşteri aynı zamanda kredi kartı limiti bitmeden alışveriş yapmış olur. (faiz oranları hesaplamaya dahil edilmemiştir.)

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish