İnternetten yapılan alışverişlerin toplam alışverişlerimiz içerisindeki payı her geçen gün artıyor. İnternetten yapılan ödemeler ve e-ticaret hacminin son yıllarda katlanarak artması da internet alışverişlerine olan yoğun ilgiyi gözler önüne seriyor. Peki, internetten yapılan alışverişlerde ve ödemelerde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Kısa ve net bilgilerle güvenli online alışveriş için yapılması gerekenleri sıralayalım. 

İnternetten Güvenli Alışveriş

  • SSL sertifikasını kontrol edin: İnternetten alışveriş yaparken öncelikli adımlarımızın başında SSL güvenlik sertifikası geliyor. Alışveriş yaptığınız internet sitesinin verilerinizi uluslararası güvenlik standartlarında koruduğu anlamına gelir. Bu nedenle SSL sertifikasının varlığını kontrol etmeniz önemlidir. Bunun için tarayıcınızın URL bölümünün solunda kilit işaretinin olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu işaret kontrolü SSL sertifikasını doğrulamanın en kolay yoludur.  

– Sanal POS tercih edin: İnternetten alışverişinde satıcıların güvenli olup olmadığından emin olmak için ise sanal POS ya da diğer güvenli ödeme yöntemlerini tercih etmeniz gerekiyor. Sanal POS ile yapılan alışverişlerde tüketicilerin iade ve iptal süreçleri için belirli bir zaman gerekmektedir. Ayrıca firmanın sanal POS alabilmesi için geçtiği onay süreçleri de güvenlik düzeyini artırıyor.  

– 3D Secure özelliğini kullanın: Online kartlı ödemelerde kart bilgilerinizin ve işlem güvenliğinin sağlanması adına en güvenilir uygulamaların başında 3D Secure geliyor. 3D Secure uygulaması, küresel ödeme sistemleri pazarının iki devi Visa ve MasterCard tarafından geliştirilmiş online bir güvenlik sistemidir. Ayrıca “Verified by Visa®” ve “MasterCard® SecureCode” logolarının yer aldığı internet sitelerinden yapılan alışverişler; Visa ve MasterCard güvencesi altındadır. Böylece fishing başta olmak üzere dolandırıcılık yöntemlerine karşı ekstra güvenlik sağlamış olursunuz.  

– Sanal kart tercih edebilirsiniz: İnternetten kartlı alışverişlerde kartınızın güvenliğini tesis eden sanal POS ve 3D Secure sistemi oldukça etkin uygulamalar olmasına karşın güvenliği bir kat daha artırmanın yolu sanal kart kullanımıdır. Kartınızın bağlı bulunduğu uygulamadan saniyeler içerisinde sanal kart oluşturabilirsiniz. Hemen ardından limit belirleme yöntemini seçrerek oluşan sanal kart numarası ve CVV bilgilerini güvenle kullanabilirsiniz. Böylece belirlediğiniz küçük limitler dahilinde kartınızdaki bakiyeler kullanılırken gerçek kart bilgilerinizi ve limitini paylaşmamış olursunuz. 

Alışveriş Yapacağınız Siteyi Araştırın

İnternetten güvenli alışveriş yapabilmeniz için mevcut teknolojik yeniliklerden ve uygulamalardan bahsettik. Şimdi bunlar dışında neler yapabileceğinize de kısaca değinelim. Bunların başında, ödemeleri ortak kullanılan ya da geçici olarak kullandığınız bilgisayarlardan; size ait olmayan mobile cihazlardan yapmamanız geliyor.  

Öte yandan alışveriş yapacağınız platformlar hakkında sosyal medya ve bloglarda araştırma yapmanızda fayda var. Şikayet platformlarındaki kullanıcı deneyimlerini de inceleyebilirsiniz.  

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish