3D Secure, sadece internetten ödeme yapan tüketicileri değil, tahsilatı yapan firmaları da koruyan dijital güvenlik altyapısı olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de online ödemelere ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle pandemi koşullarının hızlandırdığı dijitalleşme hamlesiyle birlikte tüketicilerin; e-ticaret platformlarını ve internet üzerinden yapılan alışverişleri tercih etme oranı da artıyor. Türkiye’de her ay düzenli olarak Bankalararası Kart Merkezi; BDDK ve Merkez Bankası gibi kurumlar tarafından açıklanan online ödeme verileri de bu ilgiyi doğrular nitelikte.

Artan online ödemelerle birlikte bu işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemi de artıyor. Böylelikle tüketicilerin internet üzerinden yaptıkları ödemelerde işlemlerini güvenli bir şekilde tamamalasını sağlar. Online ödeme alan şirketler, bankalar ve diğer kuruluşlarının tercih ettiği yöntemlerin başında ise 3D Secure geliyor.

3D Secure Nedir? Nasıl Çalışıyor?

3D Sistemi; finansal yetkilendirme süreci ile çevrimiçi kimlik doğrulama süreci arasında ek güvenli kimlik doğrulama katmanı sağlamak için kullanılan üç alanlı modelden gelir. 3D işlemleri güvenli hale getirmek ve doğrulamak için XML mesajlaşma ve SSL iletişimini kullanır.

Kullanıcılar ödemenin gerçekleşmesi için kredi kartı bilgilerini ve kişisel bilgilerini ekranlara girer. Bilgiler girildikten sonra, 3D Güvenlik sisteminin devreye girmesiyle birlikte SMS ile doğrulama işlemi gerçekleşir. Güvenlik seviyesini artıran ve ödemeleri daha güvenli hale getiren 3D Secure sistemi; kullanıcıların kayıtlı telefonlarına SMS olarak gelen onay kodunu girmesiyle tamamlanır.

3D Secure Çalışma Aşamaları

#1- Kart Bilgilerini Toplama; Kart sahibi, benzersiz kredi/banka kartı verilerini girer.

#2- 3D Secure Kayıt Onayı; Sistem, kartın 3D Secure’a kayıtlı olup olmadığını kontrol eder.

#3- Sağlayıcının 3D Secure sayfasına yönlendirmesi; 3D kaydı onaylanırsa, müşteri kart sağlayıcısı tarafından sunulan bir 3D Güvenlik sayfasına yönlendirilir.

#4- Ek Güvenlik Kimlik Doğrulaması; onaylanmış telefon numarasına gönderilecek tek seferlik bir kimlik doğrulama kodunu girmesi istenecektir.

#5- Satıcının Web Sitesine Yönlendirme; Kart sahibi kimlik doğrulaması başarılı olursa, kart sahibi ödeme onayı için bir satıcının web sitesine yeniden yönlendirilir.

#6- Ödeme Onaylama; Satıcının sitesine geri döndüğünde, müşteri başarılı bir ödemenin onayını alacaktır.

3D Secure Sisteminin Avantajları Nelerdir?

3D Güvenlik sistemi ile kullanıcıların kredi kartı bilgileri özel şifreleme yöntemleri ile korumaya alınır. Böylece kredi kartının bağlı olduğu cep telefonuna onay göndererek çalıntı kartlarla işlem yapılmasını engeller.

İşlem zorluk derecesinin artması ile; kart numarası, SKT ve CVC kodu gibi özel kart bilgilerinin; 3. şahısların eline geçmesi durumunda dahi izinsiz ödeme işlemi gerçekleştirilemiyor.

3D Secure’un önemli bir yararı; hem kullanıcıları hem de firmaları ödeme sahtekarlığı tehdidinden korumasıdır. 3D Secure aracılığıyla ek bir kimlik doğrulama adımını tamamlayarak; kartı veren banka sahte ters ibrazlardan sorumlu hale gelir. Yani müşteri, kartında yetkisiz bir ödeme olduğunu iddia ederse; çoğu zaman geri ödemeleri yönetmekten kart sağlayıcı sorumlu olacaktır.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish