Gelişen teknolojinin sunduğu olanaklar ve çıktıları hayatımıza birçok alanda doğrudan etki ediyor. Günlük yaşantıda ya da iş hayatında farklı yazılımlar, uygulamalar, mobil servisler gibi dijital çözümler sayesinde birçok işimizi saniyeler içerisinde ve pratik bir şekilde çözüme kavuşturabiliyoruz.

Bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gibi mobil cihazlar üzerinde çalışan birçok servis, uygulama veya özellik, girdi-çıktı mantığı üzerine kurgulanıyor. Herhangi bir kaynaktan alınan girdileri işleyerek çıktıya dönüştüren kodlar bir uygulama, bilgisayar programı ya da yazılımsal bir ürün olarak bizlere sunuluyor. Uygulamalar ya da yazılımsal çözümler söz konusu olduğunda bu içeriğimizin de konusu olan API kavramı karşımıza çıkıyor.

API nedir?

Dijital dünya için çok önemli olan API kavramı, İngilizce Application Programming Interface kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe karşılık olarak Uygulama Programlama Arayüzü olarak tercüme edilebilir.

API, iki uygulama ya da bilgisayar yazılımı arasındaki veri alışverişini, iletişimi sağlayan bir köprü görevindeki kodlar bütünüdür. Farkında olmasak da cep telefonlarımızdaki ya da bilgisayarlarımızdaki uygulamalar API’ler yardımıyla fonksiyonlarını yerini getirirler. Örneğin cep telefonumuzdaki bir hava durumu uygulamasını kullanmak istediğinizde telefonunuz ile hava durumu uygulamasının dataları arasında bir veri alışverişi yaşanır; bu alışveriş esnasında verileri taşıyan ve cihazınızda talebinize uygun bir şekilde görebilmeniz API’ler üzerinden gerçekleşir.

API kavramının fintech platformları için önemi nedir?

Fintech girişimleri, bireysel ya da ticari tüketicilere sundukları finansal hizmetlerde birçok farklı kaynaktan veriyi kullanır. Örneğin; bir fintech uygulaması cihazınızdaki diğer uygulamalarla ya da bir başka veri kaynağı ile (sizin izniniz dahilinde) entegre çalışarak finansal hizmetler sunar. Mesela, bir e-ticaret platformu ile ödeme hizmetleri sunan bir platform ya da banka alışverişleriniz için kredi ya da ödeme seçenekleri sunabilir. Kısacası fintech çözümleri de diğer tüm uygulamalar gibi kullanıcılarına kaliteli, fonksiyonel hizmetler sunabilmek için API’leri kullanır. API’lerin çeşitliliği ve diğer kaynaklardan alınan verilerin yorumlanmasındaki özellikleri o fintech uygulamasının yeteneklerini artırır.

API ve Açık Bankacılık

API kavramı; API Bankacılığı olarak da bilinen Açık Bankacılığı platformları için de hayati öneme sahiptir. Açık Bankacılık hizmetlerinde fintech platformları; kullanıcısının verdiği izinler dahilinde diğer bankalardan API’ler vasıtasıyla gelen verileri anlamlı bir şekilde tek bir uygulama üzerinden kullanıcılarına sunar. Yine finansal hizmetlerin en kritik süreçlerinden biri olan skorlama çözümleri de API’ler üzerinden aldığı verileri yorumlayarak kullanıcılara finansal puanlamalar yapar.

Hayatının en keyifli zamanlarını iyi deneyimlerle yaşamak için finanse etmenin akıllı bir çözümü var; ” Tatil Destek Kredisi ” hemen bilgi al, Kredim’in sunduğu avantajlardan faydalanmak için hemen üyeliğini başlatabilirsin.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish