Kredi yasal takibe düşmesi

Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18. maddesine göre banka, eğer bir kişi birbiri ardına gelen iki taksit ödemesinin yapılmazsa tüketiciye 30 gün süre tanıyarak borcun tamamını isteme hakkına sahiptir. Yani üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda insiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunuyor.

Kredi yasal takibe düşünce ne olur?

Eğer idari takip sürecinde borcunuzu ödemez veya yapılandırmazsanız, borcunuz avukata ya da varlık şirketlerine devredilir. Yani artık yasal takip süreci başlamış olur. Bu süreç avukat aracılığıyla yürütülür ve ardından kredi siciliniz bozulmuş olur.

Bu sürecin ardından 5 yıl süreyle kredi alamamak gibi mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi durumlar oluşabilir.

Kredi iptal edilir mi?

Kredi, cayma hakkının kullanılması ile iptal edilebilir. Cayma hakkınızı herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tarafınızla sözleşme yapılmasının ardından 14 gün içinde kullanabilirsiniz. 

Ürün iadesi durumunda da bu talebinizi ürünü satın aldığınız satıcıya iletmenizi takiben talebin tarafımızca değerlendirilmesinin ardından kredi iptal süreci tarafımızca yürütülmektedir.

Kredi erken kapatma yöntemleri

Çektiğiniz krediyi vadesinden önce kapatmak için krediyi kullandığınız kuruma başvurmanız gerekir. Daha sonra kalan kredi borcunuz hesaplanır ve bu miktarın tamamını ödemeniz durumunda kredinizi erkenden kapatabilirsiniz.

Kredi balon ödeme ile kredi erken kapatma

Kredi çekmek isteyenler için önemli bir ödeme seçeneği olan balon ödeme, hem her ay ödenecek olan kredi taksitlerinin daha uygun limitlerde olmasını hem de son taksitte toplu ödeme yaparak tüm borcun kapatılmasını içerir. Kısaca, bu ödeme şeklinde ilk ödemeler düşük miktardayken son taksitte toplu ödeme yapılır.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish