Sanal POS nedir; fiziki alışverişlerde kullanılan POS cihazlarının internet tabanlı versiyonlarıdır. Fiziksel alışverişlerde kredi kartları ve banka kartları üzerinden manyetik, çipli ya da temassız olarak yapılan ödemeler, Sanal POS’lar sayesinde, internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Alıcılar, kredi kartı bilgilerini girerek ya da aracı yazılımlar kullanarak online ödeme gerçekleştirebiliyorlar. Kısacası, sanal POS hizmeti e-ticarette ve diğer ticari ilişkilerde tarafların online olarak anlık ödeme ve e-tahsilat işlemlerini sağlayan teknolojilerdir.

Dijitalleşen dünyamızda, birçok süreç ve işlem artık online kanallardan gerçekleştirilebiliyor. Bunların başında e-ticaret ekosistemi geliyor.

Mal ve hizmet alımları online kanallar üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor. E-ticarette alıcıların ve satıcılar arasındaki ödemelerin sağlanabilmesi için gereken sistemler de hızla gelişmektedir. Bu sistemlerden biri olan Sanal POS’lar; alıcıların ödemelerini, satıcıların da tahsilatlarını online olarak gerçekleştirilmesinde aracılık ediyor.

Sanal POS sistemi nasıl çalışır?

Online platformlar üzerinden alışveriş yapacak müşteriler, Sanal POS ekranlarındaki alanlara kart bilgilerini girerler. Bankaya ulaşan bu bilgiler sayesinde ödeme için provizyon alınır. Sanal POS’lar provizyon işleminin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Banka provizyon talep edilen işlem tutarını kredi kartı limitlerinden ya da banka kartının bağlı olduğu hesaplardan alır. Alınan provizyon sayesinde ödeme-mal veya hizmet takası gerçekleştirilir. Provizyonun ardından onaylanan bakiyeler sanal POS anlaşmasına göre anlık olarak ya da belirlenen bekleme süresi geçtikten sonra satıcının hesabına geçer.

Sanal POS’lar güvenli midir?

Günümüzde online ticaretin sürekliliğinin sağlanmasında kritik bir role sahip olan sanal POS’lar oldukça güvenli teknolojilerdir.

Kredi kartı bilgilerinin platform ya da internet sitesi ile alıcı dışında 3. şahısların eline geçmemesi adına uluslararası standartlara sahip SSL şifreleme teknolojisi kullanılır. Ayrıca 3D Secure gibi teknolojiler de işlemlerin doğruluğunun tespit edilmesinde rol oynar. Ve gerçekliğinin sağlanmasını tesis eden bir başka güvelik uygulamalarıdır.

Sanal POS’ların avantajları nedir?

Sanal POS’lar, hem alıcılar hem de satıcılar için online platformlarda birçok avantajlar sunar. Alıcıların ve satıcıların online ödemede 7/24 işlem yapabilmesine olanak tanır. Ayrıca ödemelerin saniyeler içinde gerçekleştirilmesi de banka havalesine kıyasla bir başka avantajı olarak karşımıza çıkıyor. Sanal POS’ların özelliklerine göre, TL dışında yabancı para birimleriyle de alışveriş yapılabilmektedir. Ve işlemlerin her iki taraf adına da takip edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish