Türkiye’de bankaların en popüler ürünleri arasında yer alan kredi kartları ile ödeme yapıldığında, tüketici, banka ve satıcı arasında bir işlem süreci başlatılır. Bu süreçte en sık karşımıza çıkan kavramlardan birisi de provizyon işlemidir. Peki kredi kartlarında provizyon nedir? Provizyon ne işe yarar? Provizyon işleminin taraflara sağladığı avantajlar nelerdir?

Kelime olarak Fransızcadan bankacılık literatürüne geçen provizyon kelimesini Türkçe ifadesiyle ‘karşılık’ olarak tanımlayabiliriz. Provizyon, kredi kartı harcamalarında bankaların o işlemler için uyguladığı onaylama aşamasıdır. Provizyon sürecinde bankalar tarafından kullanıcı limitleri, satıcı ve alıcı adına işlem güvenilirliğini kontrol eder. Eğer herhangi bir sorun yoksa işlem onaylanmaktadır. Provizyon alınmasının ardından yapılan harcama ya da tahsilat bekleyen provizyon işlemi olarak elektronik sistemlerde tutulmaktadır. Birçok bankanın mobil uygulamasında ‘bekleyen işlemler’ menüsü altında bekleyen provizyon sürecindeki hesap hareketleri görebilirsiniz. Sadece mobil uygulamalarda değil, çağrı merkezleri aracılığıyla hesap hareketleri sorgulandığında da bekleyen işlemler yani provizyon ifadesi ile karşılaşabilirsiniz.

Provizyon süresi ne kadardır?

Kredi kartı ile işlem yaptığında banka muhasebe işlemlerinin tamamlanmasına kadar harcamalar bekleyen provizyonda kalır. Banka muhasebe işlemleri genellikle gece yarısı tamamlanır. Ancak, kredi kartlarıyla farklı bir banka POS‘larından yapılan harcamalarda provizyon süresi çok nadir de olsa 1 günden fazla sürebilir. Bu süreçte, kredi kartının bakiyesinden provizyonda bekleyen işlem tutarı kadar olan kısmına bloke konur.

Kredi kartlarında provizyon işleminin amacı nedir?

Bir bankanın piyasaya sürdüğü kredi kartlarında işlemlerin muhasebeleşmesinden önceki güvenlik süreci olan provizyon, banka, satıcı ve kredi kartı sahibi arasındaki işlem güvenliğinin tesis edilmesinde kullanılmaktadır. Çalıntı kartlarla işlem yapılması, hatalı ya da şüpheli işlem, hatalı satış gibi olasılıklara karşın provizyon süresi, işlem muhasebeleşmeden önce taraflara çok daha kolay iptal imkanı tanır. Bu nedenle, provizyon süreci içerisinde taraflardan birinin başvurusu neticesinde yapılan iptaller muhasebe sürecine tabii değildir. Hem satıcı hem de alıcının hesaplarına anında ya da daha kısa sürelerde geri aktarılmaktadır. Provizyon alınan ödeme işlemlerinin iptalleri uzun süremketedir. Bu sürecin ekstre kesim tarihini geçmesi durumunda ise sonra bir sonraki hesap kesim tarihlerinde yansıtılmaktadır.

Provizyon gibi işlemlerde en sık karşımıza çıkan 3D Secure için detaylı bilgileri blog yazımızda bulabilirsiniz.

Kredi kartı kullanıcısı ya da satıcıların alışveriş işlemi sonrasında ek bir işlem yapmasına gerek kalmadan bankanın sistemlerince elektronik ortamda onaylanmaktadır. Müşterilerin provizyondaki işlemlerin iptali için müşteri hizmetlerine ulaşması ve iptal gerekçesini sunması yeterlidir. Haklı gerekçeler sunulması durumunda provizyondaki işlemler hızlı ve basit bir şekilde iptal edilmektedir.

Kredim’e Nasıl Üye Olurum?

Sisteme üye olmak ücretsiz. Kredim’i uygulama ya da web sitesi üzerinden dilediğin gibi kullanıp, hesabını yönetebilirsin. Profilin tamamlandığında önce akıllı skorlama aracılığı ile kredi skorun belirlenmektedir. Hemen ardından limitin oluşturulmaktadır. Bu adımlardan sonra çoklu limit ile alışveriş yapabilme imkanına sahip olursun.

Kredim sistemine üye olmak oldukça hızlı ve kolay. Üye olmak için hemen tıklayın.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish