Girişimciliğin yıldızının parladığı 2000’li yıllar sonrasında hayatımıza yeni giren kavramların başında girişim sermayesi şirketleri geliyor. Küresel literatürde kısaltılmış haliyle VC (Girişim Sermayesi); yani venture capital şirketleri olarak bilinen bu kurumlar, girişimcilerin geliştirdiği iş modellerine yatırım yaparak büyüme süreçlerine ortak oluyor. En basit ifadeyle girişim sermayesi şirketlerini, bir girişimin ve girişimcisinin iş fikrini hayata geçirmek, büyütmek ve yaygınlaştırabilmek adına ihtiyaç duyduğu finansal kaynağı sağlayan yapılardır. 

Dijitalleşme başta olmak üzere hızla değişen küresel trendler, iş hayatı, sosyal yaşantımız, sosyolojik ve ekonomik dengeler yeni iş fikirleri için ilham kaynağı oluyor. Sayıları hızla artan yeni fikirler ve bu fikirleri üreten kişiler geleceğimizi şekillendirirken girişimcilik ekosistemi kendi devlerini de ortaya çıkarıyor. Bu devlerin büyük bir çoğunluğunu 2000’ler öncesinde hayatımızda olmayan dijitalleşme ve değişim rüzgarını arkasına alan genç, dinamik ve hızla büyüyen yapılar. Bu yapılar arasında girişim sermayesi şirketleri de yer alıyor. 

Belki de adlarını bile duymadığınız VC şirketlerinin yatırım yaptığı birçok iş modeli ya da şirket, son yıllarda hayatınızda büyük değişimlerin yaşanmasının temel nedeni olabilir. O nedenle bu içeriğimizde dünyanın en güçlü girişim seryesi şirketlerini masaya yatırdık. Değerlendirmemizde VC’leri daha sağlıklı analiz edebilmek ve konuyu netleştirmek adına unicorn yatırımcısı olan girişim sermayesi şirketlerine odaklandık. 

Girişim Sermayesi Şirketleri Nasıl Yatırım Yapar?

Girişim sermayesi şirketleri, iş fikirlerine çok farklı yöntemlerle yatırım yapabilirler. Yatırım yöntemleri, genellikle ortaklık yoluyla ilerlerken taraflar arasındaki özel sözleşmeler ile tüm şartlar kapsamlı olarak belirlenebilir. Örneğin; şirkete hangi aşamada ne kadar finansal kaynak sunulacağı, ortaklığın sonlandırılması (Exit) koşulları, dönemleri ve şartları açıkça belirtilir. Girişimlerin ihtiyaçlarına ve dönemlerine göre yatırım aşamaları da farklı şekillerle tanımlanır. Girişim sermayesi şirketleri, tohum öncesi yatırım, tohum yatırım ve genellikle A’dan F harfine kadar kademelendirilen yatırım turları üzerinden startuplara destek olurlar. 

Yatırım Turları Ne Demek?

A Serisi, B Serisi ve C Serisi Ne Anlama Geliyor?

Tohum öncesi yatırım, genellikle iş fikrinin henüz proje aşamasında olduğu, hayata geçirilmediği dönemlerde sağlanan finansal kaynakları ifade eder. Tohum yatırım ise proje aşamasını geçen ürün/hizmetin geliştirildiği ve hazır olduğu süreçlerdeki finansal ihtiyaçları karşılamak için verilir. A harfi ile başlayan ve F’ye kadar devam eden yatırım serisi turları ise girişimlerin ilerleyen dönemlerdeki finansal ihtiyaçlarına göre belirlenir. Yaygın olarak A Serisi, B Serisi ve C Serisi olarak yatırım turları düzenlenir. Sonrasındaki aşamalar halka arz öncesi son finansal ihtiyaçlardır. Harf sırası ilerledikçe işletmelerin finansal ihtiyaçlarını kendi karşılıyor olması beklenir. Geç aşamada ihtiyaç duyulan finansal yatırımların gerekçesinin çok doğru bir şekilde açıklanması ve incelenmesi gerekiyor.

En Güçlü Girişim Sermayesi Şirketleri Hangileri?

Küresel girişimcilik ve yatırım dünyasında güçlü referans kaynaklarından biri olan Sifted, VC’ler ve unicorn yatırımları konusunda tabela tutan mecralar arasında yer alıyor. Sifted’ın derlemesini baz aldığımızda, dünyada en az 1 unicorn yatırımı bulunan 102 farklı girişim sermayesi şirketi/yatırımcı var. 

ABD’li VC şirketi Accel, 29 unicorn yatırımı ile bu alanda ilk sırada. Accel’in yatırım yaptığı girişim sayısı ise 82. Accel’in ardından portföyünde en fazla unicorn bulunan VC şirketi, İngiltere merkezli Index Ventures ve platformun 25’i unicorn olmak üzere 74 girişimde yatırımı bulunuyor. Listede Fransa’dan Eurazeo 24 unicorn, Japon Softbank 24 unicorn, ABD’li Insight Partners 22 unicorn yatırımı ile ilk 5’i tamamlıyor.

Türkiye’nin İlk “Şimdi Al, Sonra Öde” Modeli Kredim’le Tanış

Kredim, finansal teknolojiler alanında birçok yeniliğe imza atan TURK Finansman A.Ş. markasıdır. Esnek ödeme seçenekleri sunan Kredim’i dijital bir faizsiz alışveriş kredisi olarak nitelendirebiliriz. Kredim, dünyada yaygın olarak tercih edilen “Buy Now, Pay Later” modelinin Türkiye’deki ilk örneğidir.

Avantajları neler?
Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • 3 dakikadan kısa süren hesap oluşturma
  • Özel skorlama algoritması
  • Çoklu limit seçeneği
  • Türkiye’de ilk kez QR kod ile kredili alışveriş dönemi
  • 4 farklı ödeme yöntemiyle “Kendi Ritminde Öde”
  • Onlarca anlaşmalı markada güncel kampanya

Detaylı Bilgi için Tıkla

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish