Türkiye’de ve dünyada son 10 yıldır birçok yükselen değeri içerisinde barındıran fintech ekosistemi, baş döndüren değişimlerden geçiyor. 2024 yılında da geçtiğimiz yıllarda tohumları atılan birçok trendden bahsetmek mümkün.  Özellikle ödemeler sektörü başta olmak üzere 2024 yılında küresel fintech sektörünün gündeminde 6 gelişmeyi derledik.

Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?Hayallerinizi ertelemeyin, Kredim ile anında alışverişin tadını çıkarın ve ödemeyi sonraya bırakın. Hemen kullanmaya başla, Şimdi Al Sonra Öde!

Hemen Kredim’e Üye Ol

Fintech Firmalarının Yapay Zeka Kullanımını Artacak

Yapay zeka (AI), fintech inovasyonlarının arkasındaki itici güç olarak karşımıza çıkıyor ve 2024 yılında yapay zeka kullanımının önemli ölçüde artması bekleniyor.  Fintech ile yapay zeka arasındaki sinerjinin yeni boyutlara ulaşması öngörülürken sektörde daha fazla verimlilik ve yeniliğe katkıda bulunması kaçınılmaz.

Müşteri deneyimlerini geliştirmek, operasyonları kolaylaştırmak ve daha bilinçli kararlar vermek isteyen fintech firmaları, yapay zekadan giderek daha fazla yararlanmakatdır. Robot danışmanlardan müşteri desteği sağlayan yapay zeka destekli sohbet robotlarına kadar yapay zeka teknolojilerinin entegrasyonu, finansal hizmetlerin sunulma şeklini yeniden şekillendirecek.

Yapay zekanın sağladığı üstün tahmin yetenekleri aynı zamanda risk yönetimi ve dolandırıcılık tespitinde de daha fazla kullanılması öngörülüyor. Yapay zeka algoritmalarının potansiyel risklerin belirlenmesi ve azaltılmasında vazgeçilmez araçlar haline alabilir.

Fintech çözümleri daha fazla kapsayıcılık

2024 yılı için fintech ekosistemi, finansal hizmetlerin dünya çapında banka hesabı olmayan ve banka hesabı olmayan nüfusa ulaştırılmasında önemli bir rol oynayacak. 2024 yılında, finansal katılıma odaklanan girişimlerin ivme kazanması ve fintech şirketlerinin yenilikçi çözümlerden yararlanması beklenmektedir.

Mobil ödemelere yönelik artan talep

Türkiye’de ve dünyada pandemi ile birlikte ivmelenen mobil ödemelerin rahatlığı ve erişilebilirliği mobil ödemeleri daha popüler hale getirdi. Gelişimini sürdüren mevcut trendin 2024’te hızlanacağı tahmin ediliyor.

Akıllı telefonlar yaygınlaştıkça ve dijital cüzdanlar ilgi kazandıkça, tüketiciler cep telefonlarına yalnızca birkaç dokunuşla işlem gerçekleştirmenin basitliğini benimsemeyi sürdürecek.

Yükselen bu trendle birlikte fintech şirketlerinin kullanıcı dostu mobil ödeme çözümleri geliştirmeye ve nakitsiz bir toplumu teşvik etmeye daha fazla yatırım yapmaları muhtemel. Mobil ödeme çözümleri, toplumların modernleşmenin yanı sıra  yetersiz hizmet alan bölgelerdeki bireylerin dijital finansal hizmetlere erişmesini sağlayarak finansal katılım fırsatları da sunacak.

Biyometri başta olmak üzere daha fazla siber güvenlik

Fintech ekosistemi gelişimini sürdürdükçe odaklanılan ana gündem maddelerinin başında siber suçlarla mücadele geliyor. Fintech şirketleri, parmak izi ve yüz tanıma gibi biyometrik kimlik doğrulama yöntemlerine özellikle vurgu yaparak, sağlam güvenlik önlemlerine giderek daha fazla yatırım yapacak.

Özellikle biyometri, kullanıcı kimlik doğrulamasını geliştirmesinin yanı sıra hassas finansal bilgileri koruyarak ek bir güvenlik katmanı sağlıyor. Gelişmiş biyometrik teknolojileri bir araya getirerek tüketicilerin güvenini artıran fintech şirketleri,  kimlik hırsızlığı ve siber saldırılarla ilişkili riskleri azaltmayı ve dijital finansal işlemlerin bütünlüğünü sağlamayı hedefliyor.

Kripto para birimlerinin yükselişi

Küresel piyasalarda 2024 yılı adına sıklıkla dile getirilen tahminler arasında kripto para birimlerinin  muhtemel yükselişi başı çekiyor. 2023 yılını %150 civarında yükselişle kapatmaya hazırlanan Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto varlıklar, kurumsal yatırımcıların desteğiyle ve spot ETF’ler gibi varlıklarla daha fazla gündeme gelecek.

Kripto para birimlerinin geleneksel finans kurumları tarafından giderek artan kabulü, birçok yargı alanındaki düzenleyici netlik ile birlikte, bunların ana akım benimsenmesine muhtemelen katkıda bulunacak.

Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC) Yükselişi

Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC) yükselişi de 2024 yılında belirleyici bir trend olacak. Dünya çapında birçok merkez bankası, ödeme sistemlerini modernleştirmeyi amaçlayarak aktif olarak kendi dijital para birimlerini araştırıyor veya geliştiriyor.

Finansla katılımı geliştirmesi beklenen CBDC’ler hükümetlere para politikası üzerinde daha fazla kontrol ve finansal işlemleri kolaylaştırma yeteneği sunar.  Daha fazla merkez bankası CBDC’leri pilotlaştırıp uyguladıkça, 2024 yılının ana akım küresel finansal sistem içindeki dijital para birimlerinin evriminde önemli bir dönüm noktası olması beklenmektedir.

Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?Bütçeni rahatlatan çözümler Kredim’de. Aradığın ürünleri ister faizsiz kredi ile istersen de taksitli ödemeler ile hemen alabilirsin. Hemen Kredim’e başvur ve ihtiyaçlarını Şimdi Al, Sonra Öde! Üstelik ödeme sözüne faiz ve ek ücret içermez. (Taksitli alışverişler için güncel faiz oranlarını inceleyin)

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish