Dijital Bankacılık sayesinde, birçok kullanıcı neredeyse fiziksel banka ziyareti gerçekleştirmiyor diyebiliriz. Bilgisayar yada mobil cihazlar ile günlük bankacılık işlemlerinden, alışveriş işlemlerine kadar çoğu iş sürecini hızlı ve kolayca yapmaya olanak sağlıyor.

Tam olarak dijital bankacılık nedir, dijital bankacılık işlemleri neyi kapsar? gibi kavramların detaylarını sizler için yazdık.

Dijital Bankacılık Nedir?

Dijital bankacılık nedir; müşterilere çevrimiçi kanallar aracılığıyla hizmet vermek için tüm geleneksel bankacılık ürünlerinin, süreçlerinin ve faaliyetlerinin dijitalleştirilmesidir. Bir müşterinin banka şubesinde bulunmasına gerek kalmadan cep telefonlarında, bilgisayarlarda ve diğer uyumlu akıllı cihazlarda 7/24 kullanılabilen tüm geleneksel bankacılık hizmetlerini kapsar.

Dijital bankacılık yazılımı, tüm geleneksel hizmetlere erişimi, anlaşılmasını ve yönetilmesini kolaylaştırır.

İnternet Bankacılığı + Mobil Bankacılık = Dijital Bankacılık

Dijital Bankacılık ve Çevrimiçi Bankacılık Farkları Nedir?

Dijital bankacılık ve çevrimiçi bankacılık her ne kadar birbirinin yerine kullanılabilir gibi görünse de, aralarında temel farklar bulunmaktadır.

Çevrimiçi Bankacılık; temel bankacılığın sadece bazı işlemlerini kapsar. İnternet üzerinden erişilir ve hesap yönetimi, ekstre erişimi ve benzeri temel işlevleri sunar. Çevrimiçi bankacılığın kapsamları kısıtlıdır ve ek bankacılık hizmetleri için genişletilemez.

Dijital bankacılık sistemleri daha esnektir. Bankalara ve müşterilerine yüksek düzeyde maliyet verimliliği, güvenlik ve esneklik sağlamak için üst düzey süreç otomasyonuna; web tabanlı hizmetlere ve API’lere güvenir. Modern bankacılık çözümleri; gerçek zamanlı veri akışları oluşturur ve temel analitiği hızlandırarak tamamen dijital bir müşteri yolculuğuna olanak tanır.

Dijital Bankacılığın Faydaları

Her geçen gün daha fazla dijital banka ile karşılaşıyoruz. Modern Bankacılık çözümlerinin geleneksel rakiplerinden daha faydalı ve ucuz hizmetleri nasıl sağladıklarını anlamakta önemlidir.

Geleneksel banka sistemlerinde kontrol ve muhasebeye çok fazla zaman ve kaynak ayrılır. Sonuç olarak, gereksiz arka ofis süreçlerinin hepsi ortadan kalkar. Böylece işletme maliyetleri önemli ölçüde azaltılır. Günlük işlemlerle ilgili süreçleri otomatikleştirerek bankaların birçok işini hafifletmektedir. Dijital Bankacılık işlemlerde yer alan adımların ve kişilerin sayısını en aza indirerek finansal hata risklerini azaltır.

Risk değerlendirmeleri ve kimlik doğrulama sistemleri, bankaların müşterilerine kolay ve hızlı bir şekilde hizmet sunmasını sağlar. Aktif banka müşterisi olmayan kişilerin de finansal hizmetlere erişmesine imkan tanır. Dijital bankacılık sisteminin en büyük avantajı 7/24 erişilebilir olmasıdır. Bu durum, müşterilerin işlemlerini dilediği yerden gerçekleştirebilme ve daha farklı hizmetlere erişebilme olanağı sunar.

Türkiye’de Dijital Bankacılığın Gelişimi

Türkiye’de bankacılık sektöründe sırasıyla ilk ATM, satış noktası terminalleri (POS), plastik kartlar ve otomatik vezne makineleri, ofis bankacılık sistemleri, telefon bankacılığı gibi gelişmeler gözlenmiştir.

Teknolojinin gelişmesiyle günümüzde bankacılık sektöründeki dijital uygulamaların pandeminin etkisiyle daha fazla geliştiğini görüyoruz. Dünya genelinde dijitalleşmenin ön planda olduğu ülkelerde banka şubelerinin azaldığını görmek de mümkün.

Ülkemizde daha güncel dijital bankacılık verilerini değerlendirdiğimizde; mobil bankacılık kullanıcı sayısının artma eğiliminde olduğu ve internet bankacılığının yerini birçok işlemin aldığı gözlemlenmektedir. Dijital Bankacılık tarafında ise ağırlıklı olarak para transferleri ve fatura ödeme işlemlerinin yapıldığı görülmektedir.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish