Küresel çapta popüler bir trend olarak karşımıza çıkan fintech sektöründe, çok konuşulan iş modellerinden bir tanesi de Servis Modeli Bankacılıktır. BaaS; İngilizce Banking As A Service ifadesinin baş harflerinden oluşur. BaaS modeli; bankacılık işlemlerinin, yeni teknolojiler sayesinde bankalar dışındaki farklı platformlar üzerinden sunulabilmesidir. Fintech ekosisteminde son yıllarda yıldızı parlayan BaaS modeli, kullanıcıların ya da müşterilerin bankacılık hizmetlerine farklı ve alternatif kanallardan ulaşabilmesinin önünü açan en önemli kavramlardan biridir.

Finansal teknolojiler, bankacılık ve finans sektörlerinde geleneksel yöntemleri dijital dünyaya aktarılmalarının yanı sıra, kullanıcılarda yeni ihtiyaçlar yaratarak bu ihtiyaçlara cevap veren çözümler üretmeye çalışırlar.

Bankacılık Sektörünün Dijital Yolculuğu ve BaaS

Modern çağda, önemli bir yere sahip olan bankalar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hizmetlerini dijitalleştirmektedir. Böylece müşterilerine farklı kanallardan da ulaşabilmektedir. 1900’lerin son çeyreğinde kullanıcılar açısından ATM’ler ile net bir şekilde başlayan bankaların dijitalleşme yolculuğu; internet bankacılığı ve mobil bankacılık ile farklı bir boyut kazandı. Bu gelişmelerin ardından, bir sonraki adım olarak son yıllarda bankalar ile müşterileri arasında hizmet veren üçüncü parti şirketler veya platformlar yani fintech kavramı devreye giriyor. Bu platformlar; kimi zaman bankaların dijitalleşmesinde çözüm ortağı olmaktadır. Kimi zaman da banka hizmetlerinin daha fazla kişiye ulaşmasında aracı bir rol üstlenir. İşte tam bu noktada BaaS modeli karşımıza çıkıyor. Bir başka ifadeyle BaaS iş modeli, bankaların müşteri portföyünü genişletmek ve faaliyetlerinin niteliğini artırmak için yeni bir iş modeli olarak tanımlayabiliriz.

BaaS iş modelinin en basit tanımı “bankaların sunduğu bankacılık hizmetlerini kendi kanalları dışında farklı platformlar, uygulamalar, internet siteleri ya da şirketler vasıtası ile sunması” şeklinde yapılmaktadır. Buradaki en önemli detay ise sunulan hizmetin bankaya ait olmasına karşın sunulduğu kanalın farklı bir adres olmasıdır.

BaaS İş Modeli Örneği

BaaS iş modeli için hem Türkiye’de hem de dünyada birçok örnek vermek mümkün. Turizm alanında faaliyet gösteren bir platformun kendisinden hizmet alan kullanıcıların ödemeleri için farklı kredi seçenekleri sunması BaaS iş modeline güzel bir örnektir. Bu örneği açacak olursak, bir bankaya ait olan kredi ürünün, banka dışındaki bir turizm platformu üzerinden müşterilere sunulduğunu görürüz. Bu iş modelinde turizm platformu ile banka arasında tüketici kredileri için bir anlaşma gerçekleşir. Böylece turizm platformu, ilgili banka için bir servis sağlayıcısı konumundadır. Ayrıca kredi için başvurudan, kullanım aşamasına kadar tüm işlemler turizm platformu üzerinde gerçekleşir.

Türkiye’de BaaS

Türkiye’de BaaS kavramı, 29 Aralık 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2022’de yürürlüğe giren Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) ile mevzuatlardaki yerini almıştır. İlgili yönetmelik ile Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) iş modeli tanımlanmıştır. Buna göre; servis bankası için “servis modeli bankacılığı hizmetlerini sunan banka” ifadeleri yer alır. Arayüz sağlayıcı için ise “Mobil uygulaması ya da internet tarayıcısı temelli arayüzü üzerinden, servis bankasının sunduğu bankacılık hizmetlerine bankanın açık bankacılık servisleri yoluyla ulaşarak, müşterilerinin bankacılık işlemlerini gerçekleştirmesine imkân sağlayan sermaye şirketi şeklinde kurulmuş işletmeler” tanımlaması yapılmıştır.

Ayrıca ilgili yönetmelik, banka ile servis sağlayıcısı arasındaki hukuki ilişkileri, güvenlik konusu ve diğer teknolojik detayları da açıklar.

Kredim’e Nasıl Üye Olurum?

Sisteme üye olmak ücretsiz. Android, IOS ve web adresinden kolayca üyeliğini oluşturabilirsin. Kredim’i uygulama ya da web sitesi üzerinden dilediğin gibi kullanıp, hesabını yönetebilirsin. Profilin tamamlandığında önce akıllı skorlama aracılığı ile kredi skorun belirlenmektedir. Hemen ardından limitin oluşturulmaktadır. Bu adımlardan sonra çoklu limit ile alışveriş yapabilme imkanına sahip olursun.

Kredim sistemine üye olmak oldukça hızlı ve kolay. Üye olmak için hemen tıklayın.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish