Trafikte her geçen gün artan araç sayısı ile birlikte sürücü adaylarının da sayısı artmaktadır. Yasaların belirlediği şartları sağlayarak yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarılı olan sürücü adayları, ehliyet harç ücretlerini yatırdıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından ehliyetlerine kavuşmaktadır. Bu yazıda, 2024 yılı ehliyet harç ücretlerinin ne kadar olduğu ve nasıl ödeneceği ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ehliyet Harç Ücreti Nedir?

Ehliyet harç ücreti, ilk defa ehliyet alan ya da mevcut ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin ödemesi gereken yasal bir harçtır. Devlet tarafından sunulan ehliyet basım, dağıtım gibi hizmetlerin karşılığında bir bedel olarak tüm sürücüler ehliyet harcını ödemekle yükümlüdür.

Sürücü kurslarına katılarak, belirli dönemlerde açılan ehliyet sınavına katılarak başarılı olmanızın ardından uygulamalı sınavdan da geçtikten sonra ehliyetiniz evrak aşamasına taşınır. Sürücü kursunuz tarafından hazırlanan ya da kendi hazırladığınız dosyada Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilen ehliyet harcı ödemesine ilişkin makbuz/dekont da eklenmelidir. 

Kredim ile Hayalindeki Ürünleri Şimdi Al, Sonra Öde

Hayallerinizi ertelemeyin, Kredim ile anında alışverişin tadını çıkarın ve ödemeyi sonraya bırakın. Hemen kullanmaya başla, Şimdi Al Sonra Öde!

Hemen Kredim’e Üye Ol

Ehliyet Harcı Nasıl Ödenir?

Ehliyet harcı ödemelerini ilgili banka şubelerine bizzat giderek ehliyet harcı 2024 yılı için belirlenen tutarı yatırabilirsiniz. İşlem sonrasında dekontu almanız ve dosyaya eklemeniz yeterlidir. Ehliyet harçlarını, çalıştığınız bankaların online ya da mobil şubelerinden de kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Online ehliyet harcı ödemesi için bankanızın mobil uygulamasında ya da internet şubesinden ‘Ödemeler’ sekmesine gitmeniz; buradan da harç/vergi/Kamu Ödemeleri vb. başlıklardaki alanları seçmeniz yeterlidir. Açılan menülerde ehliyet harcı sekmesini bularak sizden istenen bilgileri girmeniz yeterlidir. Ödemeniz gereken tutarı ekranda gördükten sonra ödeme yöntemlerini seçerek ehliyet harcı ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. Benzer adımlar bankanızın ATM’lerinden de gerçekleştirilebilir. 

2024 yılı Ehliyet Harcı Ücretleri Ne Kadar?

Ehliyet harcı ödemeleri, her yıl devlet tarafından belirlenerek Resmi Gazete üzerinden vatandaşlarla paylaşılır. Vergi, harç ödemelerinde her yıl yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncel oranlar belirlenir. Ehliyet harcı tutarının belirlenmesinde ehliyet sınıfı belirleyicidir. En yaygın olarak kullanılan B sınıfı 2024 ehliyet harcı tutarı 2024 yılında 3 bin 945 lira 40 kuruş olarak uygulanır. 2023 yılı ehliyet harç ücreti B sınıfı ehliyetler için 2 bin 489 lira 90 kuruş seviyesindeydi. 2024 yılında ehliyet harç ücretine ilave olarak 145 TL tutarında vakıf payı ödenmesi de bulunur. Bu ödemeyle birlikte 2024 yılı ehliyet harcı B sınıfı ehliyetlerde toplamda yaklaşık 4 bin 90 TL’ye ulaşıyor. 

  • Ehliyet harçları A – A1 – A2 motosiklet sürücü belgesi ve F sınıfı traktör sürücü belgesi için 2024 yılında bin 308 lira 40 kuruş olarak uygulanıyor.
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı araçlar için sürücü belgesi harç ücreti ise 6 bin 583 lira 53 kuruş.

A – A1 – A2 sınıfı ve B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı araç sürücülerinin ehliyet harç ücretlerinde de 145 TL’lik vakıf katılım ücreti ödeniyor.

Alışveriş yaparken, tüketiciler hızlı, güvenilir ve esnek ödeme seçenekleri arayışındadır. Bu noktada BNPL (Buy Now Pay Later), yani “Şimdi Al, Sonra Öde” yöntemi ön plana çıkmaktadır. Peki, bu yöntemi en etkili şekilde nasıl kullanabilirsiniz? BNPL Kullanımı içeriğimizden detayları öğrenebilirsiniz.

Ehliyet Harç Ücreti Ödemesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Ehliyet başvuru aşamasında ödenen ehliyet harç ücreti, ehliyet başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren 1 ay geçerlidir. Bir başka ifadeyle ehliyet harç ücretini ödediğiniz tarihten itibaren 1 ay içerisinde ilgili kurumlara ehliyet başvurusu yapılmazsa ücret tarafınıza iade edilir ve ehliyet harç ücret ödemesi geçerliliğini yitirir.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish