Yazı İçindekiler Genişlet

FİNTEK SEKTÖRÜNE GİRMEYE NASIL KARAR VERDİNİZ? ŞİRKETİNİZDEKİ GÖREVİNİZ VE SORUMLULUK ALANINIZ NEDİR?

Kariyer yolculuğumda alanımı belirleyici kriterlerin başında sürekli gelişim ve yeniliğe duyduğum bağlılık geliyor. Fintek kariyerimi, doktora programında katıldığım dersler ışığında şekillendirdim. Geleceğimizin dijital dönüşüm ve fintek sektöründe olduğunu gördüm. Kadın olarak bu alanda yer almamın, sektördeki çeşitliliğe ve kapsayıcılığa katkı sağlayacak bir yönü olduğunun da bilincindeydim.

Bütünleşik Finans Sağlayıcısı Param çatısı altında, Türkiye’yi dünyada yaygın olarak tercih edilen “Şimdi Al, Sonra Öde” modeliyle tanıştıran Kredim markamızla insanların günlük hayatına direkt dokunmak ve kişilerin finansal sistemlerle olan ilişkilerinin daha rahat, kolay ve esnek olmasını sağlamak beni çok mutlu ediyor. Bu katkıyı somut olarak görmenin, bu alanda çalışmanın en büyük ödülü olduğunu düşünüyorum.

GEÇTİĞİMİZ YILDAN BERİ ŞİRKETİNİZİN KADIN ÇALIŞAN VE YÖNETİCİ SAYILARINDA BİR DEĞİŞİKLİK YAŞANDI MI? CİNSİYET EŞİTLİĞİ VEYA POZİTİF AYRIMCILIK KONUSUNDA YENİ BİR POLİTİKA, ÖZEL BİR PROGRAM VEYA YAKLAŞIM GELİŞTİRİLDİ Mİ?

Param Grubu’nda, kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusu kurumsal kültürün önemli bir yapı taşını oluşturuyor Fintek sektöründeki ortalamalara kıyasla kadın çalışan oranlarımız her gün daha da yükselmeye devam ediyor. Yaklaşık 1.600 kişinin görev yaptığı Param Grubu’nda çalışanların %45’i, Kredim markamızda ise %51’i kadınlardan oluşuyor. Bu oranlarla gurur duyuyoruz.

KADINLARIN SEKTÖRDEKİ KATILIM SEVİYESİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? KADIN YÖNETİCİLERİN LİDERLİĞİ FİNTEK ENDÜSTRİSİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Türkiye’de ve dünyada, fintek sektöründe çalışan kadınların sayısı her yıl artsa da maalesef eşit bir tablo henüz söz konusu değil. Her gün dünyanın dört bir köşesinden, fintek alanındaki kadın liderlerin yeni bir başarı hikâyesini duyuyoruz. Kadınlar, fintek alanında temsil fırsatı yakaladıklarında, erkek dominant bir sektörde farklı bakış açılarıyla kendilerini hızlıca gösteriyorlar. Bu sayede hem yeni güçlü kadın liderlerle tanışıyoruz hem de sektörümüz durmadan gelişiyor.

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA FİNTEK SEKTÖRÜNDE BAŞARILI GÖRDÜĞÜNÜZ, ÖNE ÇIKAN KADIN LİDERLER VE GİRİŞİMCİLER VAR MI?

Sektörümüzde, başarılarını ve adını global çapta duyuran birçok rol model kadın var. Bunların başında FinTech Magazine’nin yayınladığı “Top 100 Women in Fintech” listesinin 1 numarası Cristina Jungueira yer alıyor. Sektörde yıllar süren tecrübesinden sonra ülkesindeki, Brezilya’daki finans sektöründe köklü bir değişiklik yapmak vizyonuyla kurduğu Nubank, bugün dünyanın en büyük neobank’ı.

KADINLARIN FİNANSAL TEKNOLOJİLERİN GELECEĞİ ÜZERİNDE NE TÜR BİR ETKİ YAPABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Kadınların daha çok dahil olduğu bir fintek geleceğinde, kadın tüketici içgörülerinin daha kapsamlı bir şekilde ele alınıp, ihtiyaçlarına özel çözümler üretilebileceğini düşünüyorum. Çalışan profilinin eşit dağıldığı finans yapılarında bu konuda başarılı örneklerle karşılaşıyoruz. Girişimcilik ekosisteminde ve kurumsal hayatta, kadınlar destek görüp, sektöre katıldıkça değişimi hep birlikte göreceğiz.

FİNANSAL TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDEKİ KADIN TEMSİLİ NEDEN ÖNEMLİ? BU TEMSİL SEKTÖRÜN GENEL BAŞARISINI NASIL ETKİLİYOR?

Fintek sektörü ve tüm sektörlerde artık birçok şirket, kadınların yarattığı katma değerin farkında ve organizasyon yapısını buna göre şekillendiriyor ama daha gidilecek çok yol var. Param Grubu’nda olduğu gibi kurumsal şirketlerde de insan kaynakları stratejilerinin eşitlikçi bir vizyonla tasarlanması gerekiyor. Kadınlara hak ettikleri alanlar açıldığında sektörümüzde ve ekonomide bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımıza inancım tam.

FİNANSAL TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE KADINLARIN KARŞILAŞTIĞI EN BÜYÜK ZORLUKLAR NELER? BU ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Diğer sektörler gibi fintek sektöründe de en büyük zorlukların başında cinsiyet eşitsizliği geliyor. Şartların iyileştirilmesi için hep beraber çalışırken, kadınlara kendi potansiyellerini fark etmelerini tavsiye edebilirim. Daima başarıyı hedefe koyup, çok çalışarak yollarına devam edebilirler. İş hayatındaki temel dinamik değişim! Değişime ayak uyduran, zorluklar karşısında vazgeçmeden yolunda emin adımlarla yürüyen herkes sektörde fark yaratır.

SEKTÖRDEKİ TERFİ SÜREÇLERİNİN ŞEFFAFLIĞI VE BU SÜREÇLERİN KADIN ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ KONUSUNDA NE TÜR İYİLEŞTİRMELER ÖNERİRSİNİZ?

İş hayatında hedeflerin ve kriterlerin açık olması taraftarıyım. Gelişim alanlarının birlikte tasarlanması ve kısa-uzun vadeli hedeflerle bir plan yapılmasının hem çalışan hem de şirket için en verimli yol olduğunu seneler içinde gözlemledim. Kadın çalışanların; uzmanlık alanlarına paralel farklı senaryolarda çalışma imkânı ve kişisel gelişimlerinin sürekli olması için gerekli mesleki eğitimler ile buluşması halinde, kariyer yolculuklarında hızlıca ilerlemelerine hepimiz şahit olabiliriz.

KADINLARIN FİNANSAL TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE DAHA ÜST DÜZEY ROLLERDE TEMSİL EDİLMESİ İÇİN ŞİRKETLER VE ORGANİZASYONLAR NE GİBİ ADIMLAR ATMALI?

Şirket ve organizasyonlar için bu biraz kültür meselesi aslında. İç yapılarını ve kimliklerini kadınları desteklemeye adayan, kadın liderlerin gücünü keşfeden birçok kurum var. Çeşitli teşvik programlarıyla sürekli destek vermeye çalışıyorlar. Bu çalışmaların tanıtımı daha çok yapılarak, kadınlara olan desteğin genele yayılması sağlanabilir.

FİNANSAL HİZMETLERDE DAHA FAZLA KADIN YETİŞTİRMEK VE BU ALANA KAZANDIRMAK İÇİN HANGİ TÜR EĞİTİM VE GELİŞİM FIRSATLARINA İHTİYAÇ VAR?

Kadın girişimcilerin destek görmesi, kurumlardan bağımsız çok önemli bir konu. Daha hayata yeni geçmiş veya geçmek üzere olan projelerin, sektörümüzde ne denli köklü değişimlere yol açabileceğini bazen tahmin bile edemiyoruz. Bu yüzden tüm kadınların ücretsiz ulaşabileceği eğitimlerin, kalitesini ve sayısını artırarak yarının kadın fintek liderlerine destek olmaya, bugünden başlayabiliriz.

LİDERLER, ŞİRKET İÇİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ HEDEFLERINI DESTEKLEMEK İÇİN NE TÜR SORUMLULUKLAR ALMALI? BU HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN HANGİ POLİTİKALAR UYGULANABİLİR?

Liderler, bir şirketin tonunu belirler. Her konuda olduğu gibi kurum içerisinde cinsiyet eşitliği alanında da tüm liderlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bu sorumlulukları iki yönde ele alarak başarılı sonuçlar elde edebiliriz. İlk olarak, kadın erkek fark etmeksizin tüm çalışanlara seminer ve eğitimlerle iş hayatındaki fırsat eşitliği bilincini aşılamak; ikincisi ise şirketin yönetim kadrosuyla temas halinde olup, kadın çalışanların katkılarını rapor ve rakamlarla gözler önüne sermek iyi bir başlangıç olabilir.

FİNANSAL TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE KADINLAR İÇİN AÇIK KAPILAR YARATMA KONUSUNDA SİZCE HANGİ YAKLAŞIMLAR BENİMSENMELİ?

Fintek sektöründe açık kapılar yaratma konusunda etkili olmak için hep beraber hareket etmeliyiz. Şirketler tarafından yönetilecek kadın istihdam politikaları, devletin kadın girişimcilere özel teşvik ve eğitim çalışmaları, son olarak da sektördeki zorlukları ilk elden yaşamış kadın çalışanların deneyimlerini aktaracağı mentörlük programları ile şartları hep beraber iyileştirebiliriz.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish