Küresel çapta ve Türkiye’de hız kazanan dijitalleşme süreci, iş modellerinde de köklü değişiklikleri gündeme getirdi. Şirketlerin dijitalleşmeden en çok faydalandığı alanların başında ise ödeme-tahsilat çözümleri ve açık bankacılık uygulamaları geliyor.
Her geçen gün yaygınlaşan temassız ve uzaktan ödeme çözümleri, kullanıcıların diledikleri anda tüm ödeme kanallarından ödeme yapabilmesini ve işletmelerin de bu ödemeyi sorunsuz bir şekilde anında alabilmesini sağlıyor. Böylece işletmeler, müşterilerine daha iyi hizmet sunabiliyor. Bu işlemler daha fazla ödeme seçeneği ve iletişim kanalı sunarak rekabet açısından işletme adına fark yaratabiliyor.
Küresel E-Ticaret Hacmindeki Artış Dijital Ödemeler Pazarını Destekliyor
Özellikle de pandeminin de etkisiyle ticaretin online platformlara kaymasıyla birlikte; dijital ödemeler pazarı hızla büyürken bu pazardaki çözümlerin niceliği ve niteliği de arttı. Küresel ölçekte ele alındığında 2020 yılında 226 milyar TL olan e-ticaret harcamaları; 2021’de %69 artarak 381,5 milyar TL’ye ulaştı. Ayrıca bu sonuçlarla e-ticaretin genel ticarete oranı %15’in üzerine çıkarak %17,7 olarak kayıtlara geçti. Böylece aynı dönemde dijital ödemeler pazarı da küresel ölçekte 2021’de 87,8 milyar dolarlık hacme ulaştı. Yapılan tahminlere göre, dijital ödemeler pazarında her yıl %15’lik büyüme öngörülmektedir. Böylece dijital ödeme pazarı 2028 yılında 204,1 milyar dolarlık rakama ulaşması beklenmektedir.
Temassız Ödemelerin 2026 Yılında 20 Milyar Doları Aşması Bekleniyor
Teknolojiyle birlikte her geçen gün yenilerinin eklendiği dijital ödeme pazarında temassız ödemeler ön plana çıkıyor. Parda kullanımı artan temassız ödemeler globalde 2020 yılında 10,5 milyar dolar hacime ulaştı. Temassız ödeme işlemlerinin 2026 yılında ikiye katlanarak 20 milyar doları aşması beklenmektedir.
Mobil uygulamalardan yapılan ödemeler, linkle güvenli bağlantı üzerinden uzaktan ödeme, QR kod ve mobil cüzdan gibi uygulamalar da gelişimini hızla sürdüren ve her geçen yıl daha fazla kişinin tercih ettiği diğer yöntemler olarak karşımıza çıkıyor. Ödeme yöntemleri dışında şubesiz bankacılık anlayışı; dijital bankaların yaygınlaşması gibi yenilikçi yöntemler de hem ticari hem de bireysel kullanıcılar için çok daha cazip hale geliyor.
QR Kod Ödeme ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için “Karekodla Ödeme Nedir?” blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Global araştırmalardan çıkan sonuçlara göre; mobil ödemelerin 2022-2027 yılları arasında her yıl %22’nin üzerinde büyümesi beklenmektedir. 2021’de 1,8 milyar dolar olan pazar hacminin 2027 yılında 6 milyar dolara ulaşması öngöülmektedir.