Dijitalleşen dünyamızda finansal hizmetler başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Karekod teknolojisi, hem kullanıcıların hem de hizmet üreticilerinin işlerini kolaylaştırıyor. Kendine özgü matematiksel kurgusuyla finansal hizmetlerde işlemleri kolaylaştırdı. Onay ve şifreleme süreçlerini bir araya getiren karekod teknolojisi sayesinde ödemeler, tahsilatlar ve servislerde hizmet sunumu ve alımı saniyeler içerisinde gerçekleştiriliyor.
Karekod Nedir?
Karekod teknolojisi, farklı formasyondaki bir tür barkod olarak tanımlanabilir. İngilizce karşılığı Data Matrix olan ve Türkiye’de QR Kod olarak da bilinen karekod, kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen ve sayısız kombinasyonla tanımlanarak, ihtiyaç duyulan numerik ya da alfabetik verilerin bu barkoda gizlenebildiği bir teknolojidir.
Karekod teknolojisinin en yaygın kullanıldığı finansal hizmetlerde ödeme ve tahsilat alanlarında, hesap bilgilerine erişim sürecinde veri girişine gerek duyulmaması nedeniyle bu teknoloji işlem sürelerini oldukça kısaltmaktadır. Yani bu yöntem ile ödeme yaparken kredi kartı bilgilerine veya kredi kartına gerek kalmaz. Böylece QR ile saniyeler içerisinde ödeme yapılabilmektedir. ATM işlemlerinizde karta gerek duymadan QR kod hizmeti ile hesaplarınıza temassız bir şekilde erişebilirsiniz.
Karekod ile Yapılan Ödemeler Katlanarak Artıyor
QR Kod ile yapılan ödemelere ilişkin veriler 2020 yılı başından itibaren Bankalar Arası Kartlar Merkezi tarafından yayımlanmaktadır. İletilen verilere göre; 2020 yılının tamamında 1 milyon 520 bin adet işlem gerçekleşti. Geçen yıla kıyasla 2022 yılının sadece ilk çeyreğinde 1 milyon 328 bin adet işlem sağlandı. Bu işlemlerle ulaşılan toplam büyüklük ise 2020 yılının tamamında 292 milyon lira idi. 2022’nin sadece ilk çeyreğinde 401 milyona ulaştı. Karekodla yapılan ödemelerde işlem başına tutar da teknolojiye duyulan güvenle paralel artış gösteriyor.
Karekod ile ödeme 2022 yılı ilk çeyreğinde daha fazla ilgi görmeye başladı. Finans dünyasında hızla benimsenen karekodla ödeme işlem adedi, 2021 yılının ilk çeyreğinde 552 bin 631; 2020 yılının ilk çeyreğinde 275 bin 667 iken; 2022 ilk çeyreğinde bu rakam 1 milyon 328 bin adet oldu. Karekodla ödeme işlem adedi son 1 yılda 2’ye katlandı. 2 yıl öncesi ile kıyaslama yapıldığında göre 6 kattan fazla artış gerçekleşti.