Türkiye’de ve dünyada her geçen yıl önemini artıran girişimcilik trendi, artık bir birinden farklı başarı hikayeleriyle de meyvelerini vermeye başladı. Bir girişime dönüşen iş fikrinin sahibi olan girişimcilerin, halka arzlar, birleşmeler, şirket evlilikleri ya da dünya devleri tarafından satın alınmalarla noktalanan çıkışlarının (exit) sayısı da artık önemli bir seviyeye ulaştı. Start-up ekosisteminin nabzını tutan dünyaca ünlü platform Sifted tarafından 2021 yılına ve son 15 yıla ışık tutan analiz, kadın girişimcilerin start-up ekosistemdeki varlığının ve gücünü gözler önüne seriyor.
Kadın girişimcilerin başarılı çıkışlarının değerlendirildiği analiz, 2021 yılında kadın girişimcilerin 23 başarılı exit yaptığını ortaya çıkardı. Kadın girişimcilerin imza attığı 23 çıkış işlemlerinin toplam değeri ise 22,3 milyar euro olarak açıklandı.

Kadın girişimciler son 15 yılda 87 başarılı çıkış hikayesi yazdı

Yine analize göre, sadece Avrupa’da son 15 yılda kadın girişimcilerin başarılı exit sayısı 87’ye ulaşmış durumda. 15 yıllık aynı zaman diliminde erkek girişimcilerin gerçekleştirdiği exit sayısı ise 899 olarak açıklandı. 23’ü 2021 yılında olmak üzere gerçekleştirilen 87 başarılı exit sayısı, kadınların girişimcilik ekosistemindeki ulaştığı başarılara dair önemli deliller sunuyor. Kadın girişimcilerin çıkış sayısı 2020 yılında 14; 2019 yılında 8; 2018 yılında ise 10 olarak gerçekleşmişti. 2021 yılında 23 olan çıkış sayısında bir önceki dikkat çeken veri ise 13 adetle 2015 yılına aitti.

Zirvedeki sağlık sektörünü fintech girişimleri takip ediyor

Avrupalı kadın girişimcilerin çıkış yaptığı start-up’lar sektör bazlı değerlendirildiğinde ise sağlık yatırımları açık ara önde bulunuyor. Sağlık yatırımları toplam kadın girişimci exit’lerinin yaklaşık 4’te 1’ne yani yüzde 24,14’üne denk geliyor. İkinci sıradaki fintech yatırımları ise yüzde 11,5’lik oran ile en çok dikkat çeken ikinci alan durumda. Bu oran girişimcilik dünyasında önemli bir yere sahip olan fintech ekosisteminin önemini bir kez daha doğrular nitelikte. Üçüncü sıradaki yüzde 10,34 ile medya; dördüncü sırada yüzde 8,05 ile yemek sektörü yer alıyor.
Avrupa’da kadın girişimcilerin en fazla çıkış yaptığı ülke ise 31 adet çıkış işlemi ile İngiltere olarak dikkat çekiyor. Bu sıralamada Almanya 19 işlem ile ikinci sırada yer alırken Fransa 9, İspanya 6, İsveç ise 5 çıkış işlemi ile sıralanıyor.

Listenin en üstünde bir Türk kadın girişimci var

Avrupa’da Kadın girişimcilerin son 15 yılda yılında gerçekleştirdiği çıkışlar sıraladığında en dikkat çeken exit Türk kökenli bir kadın girişimci tarafından gerçekleştirildi. COVID-19’la mücadelede aşı çalışmalarını neticelendiren ilk şirket olan Biontech’in kurucularından Özlem Türeci, bu apoleti bir önceki girişimi olan biyofarma şirketi Ganymed Pharmaceuticals’ı 2016’da Japonya merkezli Astellas Pharma’ya satarak elde etti. Astellas Pharma tarafından yapılan satın alma işlemi, 3.4 milyar dolarlık değerleme üzeriden gerçekleşmişti. Özlem Türeci bu çıkıştan elde ettiği kaynaklar sayesinde eşiyle birlikte BionTech’i kurmuştu.
Özlem Türeci’yi exit yapan kadın girişimler arasında açık ara farkla lider yapan çıkış işlemini Londra merkezli girişimi Orchard Therapeutics’i 2018 yılında 1,3 milyar dolarlık değerleme ise devreden Andrea Spezzi yaptı.

Yoruma Kapalı

tr_TRTurkish