Teknoloji, birçok açıdan insanlık tarihine yön vermeye devam ederken, pandemiyle birlikte hız kazanan dijitalleşme adımlarından en çok etkilenen sektörlerin başında e-ticaret pazarı geliyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret sektörü hacimleri tam gaz büyümeye devam ediyor.
E-ticaret pazarı, birçok farklı iş modeline ev sahipliği yaparken B2B, B2C, B2B2C gibi satıcılar, üreticiler ve müşteriler arasındaki alışverişlerde online platformların kullanıldığı geniş tanımlı bir sektör halini almış durumda. Her geçen gün yeni iş modellerinin ortaya çıktığı e-ticaret sektöründe B2C e-ticaret platformları en büyük pazar payını oluşturuyor.
Küresel araştırma şirketlerinden Statista verilerine göre, 2021 yılında küresel e-ticaret hacmi yaklaşık 5 trilyon Dolar sınırına dayanmış durumda. Öngörülere göre, e-ticaret hacminin 2025 yılında 7,5 trilyon Dolara yaklaşması beklenmektedir. Statista verileri, e-ticaret hacmindeki büyümede pandemi etkisini de gözler önüne seriyor. 2014 yılında 1,3 trilyon Dolar düzeyinde olan e-ticaret hacmi 2019 yılında 2,5 katına ulaşarak 3,3 milyar Dolara yükselirken, COVID-19 pandemisinin etkisini hissettirdiği 2020 yılında bu rakam 1 yılda yüzde 27 oranla, yaklaşık 1 trilyon Dolarlık artışla 4,3 trilyon Dolara ulaştı.
Statista, küresel e-ticaret hacminin 2022 yılında 5,5 trilyon Dolara, 2023 yılında 6,2 trilyon Dolara, 2024 yılında 6,8 trilyon Dolara tırmanacağını öngörüyor.
E-ticaret Pazarının En Büyük Destekçisi; Fintech Platformları
E-ticaret pazarının büyümesinde sektörlerin satışlarını dijital kanallara yönlendirmesi kadar ödemeler ve para transferlerinde artan dijitalleşme de etkili oluyor. Özellikle Buy Now Pay Later başta olmak üzere mobil ödeme yöntemlerinin çeşitliliği, işlemlerin basitleşmesi ve fintech platformlarının artan yetenekleri, e-ticaret pazarının büyümesinde kilit bir rol oynuyor.
Türkiye’de E-ticaret Hacmi Ne Kadar?
Küresel trendlere paralel olarak Türkiye’de de e-ticaret sektörü hacimleri ve işlem adetleri artış eğilimini sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı’nın Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, 2020 yılında 226 milyar TL olan e-ticaret hacmi, 2021 yılını yüzde 69’luk artışla 381,5 milyar TL’ye ulaştı. Kişi başına düşen e-ticaret harcaması ise 2.808 TL’den 4.749 TL’ye tırmanırken, sipariş adedi 2,39 milyar adetten 3,34 milyar adede yükseldi.
Ayrıca, e-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı ise yüzde 17,7 düzeyindedir. Türkiye’de 2021 yılında e-ticaret alışverişlerin ortalama bir sepet tutarı ise 110 lira. ETBİS’e göre, e-ticaret faaliyetleri yürüten işletme sayısı ise 484 bini aşmış durumda.